top of page
Book_Mockup.jpeg

Nieuw 2023

Dit essay neemt u in een heldere en toegankelijke taal mee in een filosofisch avontuur dat miljoenen jaren geleden begon, naar onze eerste morele afspraken om überhaupt te kunnen overleven. We reizen naar Schotland, Frankrijk en Pruisen aan de vooravond van de Franse revolutie. Onderweg ontmoeten we Luther, Mandeville, Hume en Kant. En we gaan uitgebreid op bezoek bij een der grootste moraalfilosofen van de Verlichting, Adam Smith, die verrassend meer psycholoog is dan we zouden verwachten. Ten slotte vragen we ons af hoe om te gaan met fake news, met neoliberaal denken en met onze vervlogen ‘algemene morele principes’.

ISBN 978 90 8336 0003

D/2023/15.706/01

NUR 736

Publicatiedatum:  01-10-2023

Pagina’s: 176

Boeken kunnen besteld worden via uw reguliere boekhandel of door overschrijving naar rekening BE56 0018 1487 8888 van Grands Boulevards met vermelding van naam en adres.

Leverbaar: Sympathie & Verlangen: 21.50 €

Essays

ESSAYS
Hebben wij kunst nodig om een goed leven te leiden?

Mijn uitgangspunt is dat iedereen van nature ‘een goed leven’ wil leiden. Voor Aristoteles in de Ethica Nicomachea waren daartoe een aantal externe factoren voor nodig zoals een goede gezondheid en het hebben van vrienden. De vraag is nu of het zich omringen met  kunst het goede leven kan bevorderen. 

ESSAYS
"Het Goede Leven"
In China
en het Westen

Is de opvatting van ‘geluk’ – een gevolg van een ‘goed leven’ - wezenlijk verschillend in het Westen en in bijvoorbeeld China? Of  heeft ‘het goede leven’ een universeel karakter? In dit essay zal ik de relatie onderzoeken tussen het concept van een goed leven in China versus 'het Westen' en de manier waarop de samenleving reageert om structuren en instellingen te bieden die hun burgers in staat stellen hun versie van een goed leven na te streven. 

Read Article

Compostella

VOORBEELD ESSAY #1
Compostella I * 2015

Vézélay - St-Amand-Montrond 

Dit is geen verslag van een voettocht naar Compostella, noch een bron met tips en ideeën voor potentiële pelgrims. Het begrip essay is hier letterlijk te nemen: een proeve, een korte wandeling van twee weken langs een stukje van de Weg naar Compostella.

VOORBEELD ESSAY #4

Compostella IV  * 2019

Sainte-Foy-la-Grande - Mont-de-Marsan

Half oktober is al laat in het ‘pelgrimseizoen’. Toch besluit ik nog te vertrekken. Het is nu twee jaar geleden dat ik in een ministadje in Zuidwest-Frankrijk, St-Foy-la-Grande, de trein naar Bordeaux en naar huis heb genomen. Daar wil ik dit traject aanvangen, maar de eerste uitdaging is meteen een gewetenskwestie. Zal ik de trein of het vliegtuig nemen naar Bordeaux? 

bottom of page